Hrách setý, semínka ke klíčení a pro pěstování Microgreens
Pisum sativum
Hrách je luštěnina. Semínko je docela velké, kulaté. Má povrch hladký nebo vrásčitý. Barva je světle zelená nebo slámová. Po namočení do vody na 8-12 hodin klíčí hrách velice rychle. Vody dejte nejméně dvojnásobek. Prvních nenápadných klíčků se dočkáte po 24 hodinách. Můžete je nechat klíčit i o dost déle. Ideální sklizeň je po 4-5 dnech.
Klíčky hrachu obsahují celkem velké množství rostlinných bílkovin. Mají velký obsah draslíku, fosforu, vápníku, železa a dalších minerálů. Nejvíce zastoupené vitamíny jsou: A, B1, B2, PP, D. Hrášek posiluje metabolismus.
Klíčky hrášku se konzumují nejlépe dušené nebo vařené. Přidávejte například do rizota, polévek nebo do pokrmů z dušeného masa. Stejně tak poslouží rozdrcené jako náplň do Tortellini.
Z lehce naklíčeného hrachu můžete snadno vypěstovat křehké chutné výhonky, které chutnají i dětem. Hrachové výhonky jsou výborným zdrojem živých enzymů, vitamínů A, B1, B2, B6, C, E, K, chlorofylu, kyseliny listové, niacinu, minerálů vápníku, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, mědi, manganu. A ještě jsou tak dobré! Výhonky jezte raději syrové, abyste se neochudili o vitamíny. Naopak klíčený hrách bude stravitelnější po tepelné úpravě. Ale komu to nevadí, může klíčený hrách i syrový.
Jeden z mnoha receptů
Polenta s klíčky hrášku
250 g instantní polenty
100 g klíčků hrachu
50 g vařené šunky
50 g sýru Taleggio ( místo toho třeba chedar)
Jakmile se voda začne vařit, přidejte hrachové klíčky a pak postupně po malých dávkách polentu. Uvařte doměkka. Přidejte vařenou šunku a sýr. Podávejte jako hlavní chod.
Složení: semena hrachu. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁPKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINA).