Hrách setý, semínka ke klíčení, pro pěstování Microgreens a lístečků Baby Leaf
Pisum sativum
Hrách je vlastně bobulovina. Semínko je docela velké, kulaté. Má povrh hladký nebo vrásčitý. Barva je světle zelená nebo slámová. Po naložení se po dobu 8-12 hodin, klíčí hrách velice rychle. Prvních nenápadných klíčků se dočkáte po 24 hodinách. Můžete je nechat klíčit ale o dost déle. Ideální sklizeň je po 4-5 dnech.
Klíčky hrachu obsahují celkem velké množství rostlinných bílkovin. Mají velký obsah draslíku, fosforu, vápníku, železa a dalších minerálů. Nejvíce zastoupené vitamíny jsou: A, B1, B2, PP, D. Hrášek posiluje metabolismus.
Klíčky hrášku se jedí nejlépe dušené nebo vařené. Do rizota, polévek nebo do pokrmů dušeného masa. Stejně tak poslouží rozdrcené jako náplň do Tortellini.
Jeden z mnoha receptů
Polenta s klíčky hrášku
250 g instantní polenty
100 g klíčků hrachu
50 g vařené šunky
50 g sýru Taleggio ( místo toho třeba chedar)
Jakmile se voda začne vařit, přidejte hrachové klíčky a pak postupně po malých dávkách polentu. Uvařte doměkka. Přidejte vařenou šunku a sýr. Podávejte jako hlavní chod.
Složení: semena hrachu. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁPKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINA).