Semena Bhut Jolokia
Capsicum chinense
Je to chili paprička přímo nepostradatelná. Musí jí mít každý. Dlouhá léta držela světový rekord jako nejpálivější paprika světa a odsunula Habenera na další příčky.
Každý nový druh papričky je spojen s nějakou tou historkou, ale tahle se mi skutečně líbí: je to druh který pochází z Indie. Indičtí vědci ohlásili tuto novinku světu v roce 2006 a Američané jenom žasli. Okamžitě kontaktovali jistou universitu, ale nedostali odpověď. Jasně, to musí být podvod, nebo špatně použili metodu na určení Scovillových jednotek (SHU). Americkým „špionům",se ale podařilo získat několik vzorků této chili papričky. Překvapení bylo velké: vzorky obsahovali ještě větší množství capsaicinu než indičtí vědci deklarovali.
Dnes se pěstuje mnoho dalších papriček, které jsou jí hodně podobné: Naga Bon Jolokia, Jolokia White, Naga Morich,...
Pěstují se hlavně v Indií, v Pákistánu, v Bangladeši, na Sri Lance ale také ve Spojených Státech.
Použití v kuchyni je rozsáhlé. Hodí se jak do asijských tak do mexických jídel. Dodává omáčkám nečekaný rozměr. Nezklame ani v našem oblíbeném guláši.
Důležité je, s touto papričkou zacházet velice opatrně. Stačí skutečně jen malé množství. Ostrost je v některých pokrmech ještě rozloží. Při manipulaci doporučuji používat rukavice, anebo okamžitě dobře umýt ruce. Při mělnění v hmoždíři, nevdechovat prach. Při prudkém ohřátí, jako třeba smažení, vznikají dráždivé výpary, které ovšem po několika vteřinách zeslábnou.
Jak na semínka Bhut Jolokia:
Klíčení: 14-21, dnů při teplotě cca. 22-24°C
Stanoviště: plné slunce