Semena Habanero Chili Red
Capsicum chinense
Další parádní kousek Habanero. Červený klasický druh z oblasti Karibiku. Krásné ovocné aroma a děsně pálivá. Pro frenetického pěstovatele je to první volba. Stupeň pálivosti 10 a pořád se tváří jako velká letní třešinka.
Keř vyrůstá do max. 1m a jeho listy se liší svojí velikosti od mnoha ostatních papriček. Úroda v naších krajinách je i bez skleníku překvapivě dobrá.
Kromě běžného používání se z těchto chili papriček vyrábějí dokonalé omáčky. Toto specifické aroma se velice dobře uchovává v omáčce, kterou jsem pojmenovala „chili, ocet sůl a dost". Samozřejmě se dá kombinovat s mnoha dalšími ingredienci ale je skoro škoda tu unikátní ovocnou chuť přebíjet.
Varování: při manipulaci s touto chili papričkou používejte raději rukavice. Samotné umytí rukou nestačí, abyste se zbavili zbytků capsaicinu na pokožce. Následný dotek citlivých tkání, jako jsou oči nebo rty, mají hodné pálivé následky i po dobu několik hodin. Při ohřívání vznikají ostře zplodiny, které sice brzy vyprchají ale při prvním kontaktu mohou být silně dráždivé. Prostě nestrkejte čumák nad pánev, když je tam hodíte. Neskladujte v dosahu dětí.
Jak na semena Habanero Chili Red:
Klíčení: 14-21 dnů při teplotě cca. 22-24°C
Stanoviště: plné slunce