Naam Prig
Naam Prig
Studená ostrá thajská chilli omáčka
1 lžíce sušených garnát
3-4 stroužky česneku
1 lžíce čerstvých chilli papriček nebo „chilli odpadu"
1 lžíce rybí omáčky
3 lžíce sojové omáčky, nejlépe světlé
1 lžičku třtinového cukru nebo medu
trochu nakrájené pažitky nebo thajské bazalky
3 lžíce šťávy z lemonky nebo citrónu
1 lžíce pasty z garnát. Nemusí být, ale patří tam a kdo není zvyklý, tomu může hodně páchnout. Lze nahradit další lžící rybí omáčky.
sůl nepřidávejte
Vše, kromě pažitky nebo thajské bazalky rozmixujeme a posypeme pažitkou nebo bazalkou.
Pokud bude omáčka příliš ostrá, přidáme všechny přísady, kromě chilli papriček, ve stejném poměru. Mějte z toho hlavně poučení :-)
Chutná skvěle ke grilovanému kuřátku, nebo ke grilovaným žebírkám. V Thajsku se ovšem podává tradičně s dušenou rýží a zeleninou.