Kouřová BBQ chilli omáčka
pro začátečníky
časová náročnost: střední
pro 4 osoby
vegetariánské i vegánské
lze zamrazit nebo zavařit
lze podávat studenou i teplou
1 velkou cibulku nadrobno
trochu oleje
1 ml Chipotle koření nebo půlku sušené
2 stroužky česneku, prolisované
20 cm celeru řapíkatého, na drobné kostičky
½ kapie nebo červené nepálivé papriky nadrobno
1 konzervu loupaných a sekaných rajčat 425 g
sůl
cukr třtinový
trochu octu nebo citrónové šťávy
pár kapek sojové omáčky
Nadrobno nakrájenou cibulku dáme smažit pozvolna na trochu oleji. Asi po 5 minutách přisypeme chipotle koření a dále krátce smažíme. Přidáme řapíkatý celer, prolisovaný česnek a papriku. Pozvolna smažíme dalších 5 minut.
Zalijeme konzervou rajčat a necháme asi 20 min probublávat. Pak začneme ochucovat solí, cukrem a přikápneme trochu octa nebo citrónové šťávy a sojové omáčky.
Na mírném ohni necháme dalších 20 min lehce vařit.
Tipy, triky, zlepšováky, nebo jak ušetřit:
moc toho tady není, ale dobrá omáčka chce čas, čím pomaleji jí budeme připravovat, tím lepší bude.
Můžete podávat jak studenou tak teplou. Při grilování stejně vystydne, tak začněte teplou variantou.
Je to dokonalá alternativa k průmyslově vyrobeným omáčkám, plných konzervantů, e-ček a dalšího svinstva :-)
Když přece jenom trochu omáčky zbude, je to za studena dokonalý dip. Jako vždy, za studena, mírně přisolit a přiostřit.
Anebo si jí prostě zavaříme, když přijde návštěva, jako když jí najdete. Výber sklenic "tak akorát" a větší najdete zde.
Semínka pro pěstování vlastních papriček najdete zde.