Nakládaný zázvor
Nakládaný zázvor
Není to chilli recept, ale chilli bez zázvoru, je jako...něco si vymyslete. Hodí se vždy, když potřebujete zázvor čerstvý a není zrovna po ruce, když trochu spěcháte anebo ten Váš čerstvý zázvor v lednici už zase není čerstvý.
Kupujte na nakládání jenom absolutně čerstvý zázvor. Nesmí být měkký, nebo vrásčitý ani nahnilý. Neberte kousky, které jsou příliš malé, nebo mají hodně malých „větviček". Při loupání byste se zbytečně vztekali.
Použijte nejmenší nožík. Kde to prostě nejde, tak ten kousek uříznete jinak se snažte se, aby zůstali co největší kousky.
V pokrmu rozdíl oproti čerstvému zázvoru nepoznáte a lák se dá použít k dochucování dalších jídel a marinád. Vždy tam, kde potřeba určitá kyselost anebo potřebujete zázvorovou chuť, bez aby si někdo na ten zázvor kousnul.
Tak jdeme na to:
použijeme klasický lák na okurky. Až na konec přidáme ještě trochu octa nebo octové esence. Můžete klidně použít VÁŠ lák, ale bez hořčičného semena. Jenom čirý.
1 l vody
0,25 l octa, ideální je ocet rýžový
75 g cukru
40 g solí
12 ks sladidla (lze nahradit opět cukrem)
+ trochu octa navíc
Lák povaříme 10 min a necháme vychladnout.
Oloupeme čerstvý zázvor. Jestli máte vyloženě ostré struhadlo na okurku (plátky), tak ho použijte. Když ne, tak zbývá jenom ostrý nůž a trochu trpělivosti. Nastrouháme nebo nakrájíme podélně na co nejslabší a při tom největší plátky. Nepovedené plátky a konce dáme stranou; proč, no přece proto, aby ty ostatní byli povedené.
Zalijeme studeným nebo vlahým lákem a sterilujeme 10 minut při teplotě 80-90 °C.
Další použití: opláchnout a zalít vařící vodou. Je to dobrý čaj nebo limonáda. Lze křoupat místo kinedrylu :-)