Komatsuna zelená, semínka pro pěstování microgreens
Brassica campestris rapifera
Taky si říkáte: co to vlastně je, ta Komatsuna?
Někde to je dramatické čtení a někde nenajdete skoro nic. U nás nejčastěji narazíte na překlad „orientální" nebo „japonská" hořčice. Američané používají výraz „hořčico-špenát", na Slovensku jsem našla výraz" kapusta sitiová". Němci tomu říkají "Rübsel„ nebo" Rübchen". Tak se tomu už blížíme. Dovolím si použít název „planá" vodnice nebo brukev.
Je to celkem jedno, protože chutná skvěle. Dnes se hlavně používá v Japonské kuchyni a na Taiwanu. Komatsuna znamená v japonštině „ zelená z Komatsu" a je to odkaz na vesnici Komatsugawa, kde se Komatsuna hojně pěstovala v 17. až 19. století.
Jestli máte teď v hlavě jak kóma tak tsunami, pojďme raději dále...
Mladé lístečky se jedí syrové (microgreens). Nenechávejte je růst příliš dlouho, pak se jejích jemná chuť trochu vytratí. Asi po měsíci v rostlinkách Komatsuna začína přibývat dost vlákniny. Pak je ale stále chutná, zejména krátce spařena.
Chuťově je to něco mezi ředkvičkou, hořčici a brokolici :-). Ale není taková pálivá. Tak i lidé, kteří mají citlivý žaludek, se s chutí mohou do ní pustit.
Komatsuna je hlavně dobrým zdrojem vitamínů A, C a kyseliny listové. Dále obsahuje vápník, železo a draslík.
Složení: semínka vodnice. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁPKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINA).