Celer Giant Prague
Apium graveolens
Bulvový celer je zdrojem mnoha minerálů a vitamínů, a také důležité vlákniny. Je s ním trochu piplačka, než se vypěstuje, ale stojí za to. Bulvovému celeru můžete během jeho růstu opatrně otrhávat menší množství vnějších listů, a máte voňavou přílohu do polévek. Taková bramboračka nebo zeleninová polévka bez listů celeru není "ono". Nebo také lístky celeru jemně nasekám a syrové je nasypu na jakýkoliv salát. Přidám tím salátu velké množství vitamínu C, a minerály jako vápník, draslík, hořčík a fosfor. A chlorofyl, a další látky tělu prospěšné.
Pěstování: Celeru to trvá dlouho než naroste pěkná bulva. Proto vysévejte nejlépe v únoru, nejpozději v březnu. To platí pro všechny druhy celeru. Drobná semínka celeru si dávají dva až tři týdny na čas, než vyklíčí. Ke klíčení potřebují teplotu mezi 15-20st. Udržujte vzešlé semenáčky stále lehce vlhké, ve vyschlém substrátu vám zajdou. Poprvé přepichujeme už malé jemné rostlinky, opatrně do sponu asi 3x2cm. Jakmile zesílí, a narostou jim pravé listy, přepikýrujte je do malých květináčků nebo větších sadbovačů. Při přesazování jim zakraťte kořeny asi o třetinu, celery pak vytvoří lepší kořenový systém.
Po přesazení celeru do květináčků je můžete přemístit do chladnějšího prostoru, kde ale neklesá teplota pod 10st. to by vám celer už v létě vykvetl a nevytvořil pěknou bulvu. Budou-li rostlinky otužilé, bude se jim po vysazení ven dobře dařit. Na venkovní záhony v polovině května, do skleníku i dříve. Sázejte celer tak, abyste neutopili srdéčko, ve sponu 50x50cm. Celer je dosti náročný na výživu, proto mu během růstu dopřejte několikrát hnojení ředěnou jíchou, nejlépe kombinací slepičincovo-kopřivovou. Já dělám i jíchu z mixu plevelů, které vytrhávám ze záhonů. Plevely obsahují velké množství živin. Zaleju je vodou, každý den když jdu kolem zamíchám, a když řádně páchnou, je hotovo. Nezapomeňte ředit 1:10, vody je vždy víc. Já vždy vysázím nějaké celery blíž k sobě než je předepsaný spon, a koncem léta probírám malé křehké bulvy. Už se těším!