Physalis, Mochyně peruánská
Physalis peruviana
Mochyně peruánská pochází.... Velká soutěžní otázka! Odpověď: z Peru. Bingo!
Roste planě na mnoha místech v severní části jižní Ameriky. Physalis patří do čeledi lilkovitých.
U nás roste pouze jako letnička, kterou si musíme předpěstovat v květináči. Pěstování je vlastně stejné jako třeba rajčata.
Plody jsou velice zdravé. Jsou plné vitamínu C a dalších prospěšných látek. Je to takový angrešt bez chlupů a v krásním obalu. Physalis má velice příjemnou sladkokyselou chuť. Hodí se zejména ke konzumaci v čerstvém stavu a taky na výrobu marmelád. Taková salsa verde s Physalis je dokonalý zážitek.
Můj nejoblíbenější recept je chutney z Physalis se špetkou česneku:
Cca, 100 g Physalis, trochu pokrájet, podusit
2 lžíce cukru, nejlépe třinového
1-2 stroužky česneku, prolisovat
Můžete přidat na malé kousky nakrájené sušené fíky nebo datle.
Vše trochu povaříme do požadované konzistence.
Klíčení: cca. 5-10 dní při 20°C