Scotch Bonnet
Capsicum chinense
Tak teď Vás tedy překvapím. Původem této papričky není Skotsko! To je zklamání, že? Je to klasický zástupce chilli papriček z karibské oblasti. Je to prostě TO karibské chilli. Paprička Scotch Bonnet je příbuzná Habanera, ale chuť je prostě jiná.
Názvy se v některých oblastech trochu pletou. Hlavní americký chilli guru, Dave Dewitt, to shrnul takto: v oblastech, kde je rodným jazykem španělština, tak tam se tato paprička nazývá „Habanero". V oblastech, kde je rodným jazykem angličtina, tak to je „Scotch Bonnet". Angličan, je prostě pedant, i když je součástí názvu něco skotského. Rozdíl mezi Habanerem a „skotskou přikrývkou", je kromě chutí i její tvar. Další výraz je třeba „Bahama Mama".
Scotch Bonnet je nepostradatelný při nakládaní masa podle klasického karibského receptu. Ríká se tomu „jerk" a je to nakládání masa nasucho. Hlavní přísady jsou právě Scotch Bonnet a nové koření, které pochází ze stejné oblasti.
Klíčení: 14-21 dnů při 24°C.