Sibiřské domácí chili
Capsicum annuum
Sibiřské chilli papričky pocházejí pravděpodobně ze Sibiře. Blbost! Ale ne tak docela. Je to paprička, která není mrazuvzdorná, jak by někoho mohlo napadnout. Klíčí ovšem už při relativně nízké teplotě 20°c a dozrává velice rychle. Prostě to stihne i na Sibiři. Je vhodná pro pěstitele, které nemají tu možnost piplat semínka po dobu dvou nebo tří týdnů při vysokých teplotách.
Je to celkem malá rostlinka, která si vystačí se středně velkým květináčem. Až budou hrozit noční teploty pod 5°C, nebo dokonce mrazíky, tak jí jednoduše přestěhujete do bytu. Plody, které to venku nestihly, budou dozrávat postupně.
Sibiřské domácí chilli roste nohama vzhůru. Plody jsou malé, cca. 2-3 cm dlouhé, ale jsou zatraceně pálivé. Velice dobře se suší.
Mimochodem: víte, na co se používají chili papričky na Sibiři? Kromě toho, že používají na výrobu různých tinktur na bolavé klouby, tak se sypou, sušené a mleté, rovnou do ponožek. Fakt nekecám! V tuhých mrazech udržují chodidla v teple. Zatím jsem to nevyzkoušela. Ale pravda je, když si nevezmu rukavice při zpracování chili papriček, tak to hřeje klidně celý týden :-)
Klíčení: 14-21 dní při mrazivých 20°C