Černá Toskánská kapusta, semínka ke klíčení, pro pěstování Microgreens a lístečků Baby Leaf
Brassica oleracea acephala sabellica
Černá toskánská kapusta je tedy fakt rarita. Je to ta nejjemnější kapusta na světě, ale bohužel, nebo bohudík, černá není. Má tmavě zelené listy, někdy až trochu fialové. Italský se nazívá Cavolo negro a přes italské hranice přeskočila hlavně do Spojených států amerických, hlavně do těch chladnějších oblastí. Pěstována jako výhonky je velice nenáročná. Prostě se to nedá zkazit.
Semínka jsou malá, kulatá, tmavohnědé barvy.
Její složení se podobá běžné kapustě, ale dá se konzumovat i syrová, tudíž se zachovají mnohem více vitamínů a dalších prospěšných látek. A jako microgreen je to přímo zázračný lék pro duši i tělo.
A je tu zas jeden z mnoha receptů
Kuřecí kousky na lůžku z výhonků černé Toskánské kapusty
2 kuřecí prsíčka na větší kostky
špetka tymiánu
sůl
3-4 hrsti výhonků černé Toskánské kapusty
asi 4 nadrobno nakrájená sušená rajčata v oleji (poloměkká)
ocet balsamico bílý
olivový olej
parmasan
Kuřecí prsíčka osolíme a přidáme špetku tymiánu. Osmáhneme do zlata. Necháme pomalu dosmažit, aby nebyla uvnitř ještě růžová. Z výhonků Toskánské černé kapusty vytvoříme na velkém talíři hnízdo a posypeme rajčaty a jen trochu zakápneme olejem a balsamicem. Do středu dáme kuřecí kousky a znovu zakápneme olejem. Zelený kraj hnízda ozdobíme parmasanem a ihned podáváme. Hodí se k tomu teplý bílý chléb.
Složení: semena kapusty. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁPKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINA).