Rukola setá, semínka ke klíčení, pro pěstování Microgreens a lístečků Baby Leaf
Eruca sativa
Rukola patří do čeledi hvězdicovité. Semínko je velice malé, kulatého tvaru a hnědé barvy. Klíčení je rychle a klíčky jsou připravené k konsumaci během 5-6 dnů. Při klíčení se objeví rosolovitá hmota okolo klíčků. Proto se musí rukola proplachovat celkem často, aby nedošlo k hnilobě. Patrové klíčicí misky se moc nedoporučují. Ideální způsob naklíčování je buď na slabém médiu, jako je vata anebo ve sklenici.
Klíčky rukoly jsou bohaté na vitamíny A a C a také na minerály jako vápník, železo, fosfor a hořčík. Nabudí chuť k jídlu a má diuretické účinky. Působí na celkovou regeneraci organismu.
Klíčky rukoly mají nezaměnitelnou chuť a proto se používají k chuťovému obohacení salátů, nebo studených nudlových pokrmů anebo jako předkrm se sýrem.
Jeden z mnoha receptů
Studený nudlový salát s mušlemi a výhonky rukoly:
300 g vařených a vychládlých nudlí (třeba fusilli)
150 g vařených slávek
50 g klíčků rukoly
100 g cherry rajčátek
50 g extra panenského oleje
trochu jemně nakájené citrónové kůry
Všechno hezky promíchejte přidejte sůl a pepř a podávejte s plátky citrónu.
Složení: semena rukoly. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁPKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINA).