Kopr vonný, semínka ke klíčení a pro pěstování Microgreens
Anethum graveolens
Kopr je bylina patřící do čeledi miříkovitých, dobře známá pro svojí typickou chuť a vůni.
Semínka kopru ke klíčení Vám nádherně provonní Vaši kuchyň. Budete ale muset počkat cca. 2-3 týdny než se do té pochoutky budete moct pustit. Semínka kopru se namáčet nemusí. Dejte je rovnou na navlhčené medium.
Výhonky kopru jsou bohaté na vitamíny a minerální látky a podporují trávení. Je vynikající k rybám, na omelety, do salátů nebo k sýru.
Délka klíčení záleží na několik okolnostech: vždy udržujte semínka ve vlhkém prostředí. Pravidelně rosit, ale ne utopit :-). Ideální teplota je 20 °C. Dodržujte dostatečnou hygienu misky ale i okolí, kde se miska nachází.
Jeden z mnoha receptů:
Italský lososový salát s koprovými klíčky
200 g čerstvého lososa nakrájeného na slabé plátky
30 g koprových klíčků
30 g pražených a nasekaných pistácií
30 g extra panenského olivového oleje
40 g rukoly (lze použít i méně aromatické lístky salát, třeba polníček)
citrónovou šťávu
sůl
Salátové lístečky rozložíme na velkém talíři. Na salát dáme slabé plátky lososa. Osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, přidáme nasekané pistácie. Nakonec vše posypeme koprovými klíčky.
Podáváme chlazené s opečeným toastem.
Složení: semena kopru. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁPKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINA).