Čočka červená, semínka ke klíčení
Lens culinaris
Červená čočka je velmi výživná potravina už sama o sobě. Když ji naklíčíme, stane se z ní superpotravina. Stejně jako ostatní klíčky a microgreens posiluje imunitu, pomáhá detoxikovat organizmus a přináší do těla velké množství vitamínů a minerálů. Naklíčená čočka narozdíl od vařené nenadýmá. Klíčky červené čočky jsou vynikajícím zdrojem draslíku, mědi, železa, kyseliny listové, lecitinu, hořčíku, vápníku, vit.skupiny B, vit.C, vit.E. Nesmíme zapomenout, že klíčky červené čočky obsahují (stejně jako klíčky ostatních luštěnin) velmi kvalitní bílkoviny.
Semena čočky propláchneme, vložíme do čisté vody a necháme přes noc nabobtnat. Vody dejte přibližně trojnásobek. druhý den je vložte do klíčící misky nebo sklenice, a lehce přiložte víčko. 2x denně proplachujte. Červená čočka vyklíčí velmi brzy, za 2-3 dny už můžete mlsat. Nenechte ji příliš vyrůst, zhořkla by. Po třech dnech ji můžete dát ve sklenici do lednice, aby zastavila růst. Spotřebujte co nejdříve, nejlépe do 2-3 dnů. Nezapomeňte proplachovat i v lednici 2x denně.
Klíčky červené čočky můžete použít jako posypku na polévku, ozdobit přílohu, přidat do zeleninového salátu, nebo přímo těmito klíčky nahradit část přílohy .
Složení: semena čočky. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁPKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINA).