Cizrna, semínka ke klíčení
Cicer arietum
Cizrna je z čeledi bobovitých. Semínko je docela velké, kulaté, buď hladké nebo vrásčité, obvykle slaměné barvy. Po naložení semínka do vody se klíčků dočkáte do čtyř až pěti dnů. Některé začnou klíčit jíž druhý den.
Cizrna má vysoký obsah uhlohydrátů a bílkovin a je bohatá na vitaminy A,C a E. Dále obsahuje zejména železo, vápník, hořčík a draslík. Cizrna pomáhá při psychickém vyčerpání a je doporučována pro prevenci obezity, srdečních chorob, vysokého tlaku a dalším onemocněním oběhového systému, protože reguluje cholesterol a insulin.
Klíčky cizrny se hodí k nudlím, k rizotu, do polévek, nebo dokonce do karbanátků, nebo do náplně Tortellini. Dušené nebo vařené, jsou vždy jemné a chutné.
Jeden z mnoha receptů
Rizoto s klíčky cizrny
300 g rýže
100 g klíčků cizrny
šálek krájené cibule
100 g najemno pokrájených mušlí
30 g extra panenského olivového oleje
2 l vařícího zeleninového vývaru
l lžíci nasekané petrželky
Na másle osmáhnete cibuli dohněda, přidáme rýži a smažíme za stálého míchání další 3-4 minuty. Přidáme dvě naběračky vývaru a stále mícháme, popř. přidáme další vývar. Cca. pět minut, než se rýže dovaří přidáme cizrnové klíčky a mušle. Vše doladíme olivovím olejem a petrželkou.
Složení: semena cizrny. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁPKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINA).