Fazole Mungo, semínka ke klíčení
Vigna radiata
Zelená fazole Mungo patří do čeledi bobovitých. Kulaté semínko je zelinkávé. Jeho velikost je asi 4- 5 mm a má to typické „bílé fazolové očko". Stačí pár hodin namočit a klíčky máte za tři dny, ale můžete je nechat o dost déle. Při proplachování v prvních dnech je nechte klidně stát pár minut ve vodě. Proplachovat minimálně 2 x denně.
Zelená fazole Mungo je luštěnina, která ovšem neobsahuje téměř žádný škrob. Klíčky Mungo mají hodně bílkovin, železa, vápníku, draslíku, fosforu také vitaminy B1, B2, B3, B12, E. A a C. Klíčky Mungo pomáhají regulovat cholesterol a čistí krev a játra.
Klíčky fazolí Mungo se mohou konzumovat i dušené nebo vařené na pár minut. V středomořské stravě mohou dobře nahradit maso. Mají sladkou a plnou chuť s lehkou hořkou příchutí.
Jeden z mnoha receptů:
Rajčatová omáčka s klíčky fazolemi Mungo pro italskou pasta
200 g rajčatové omáčky
100 g klíčků Mungo
30 g strouhaného sýra Parmigiano
Povařte klíčky Mungo v rajčatové omáčce 3-4 minuty. Použijte na Vaše oblíbené nudle. Podávejte se sýrem Parmigiano.
Složení: semínka fazole Mungo. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁBKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINA).