Japonská ředkev Daikon, semínka ke klíčení a pro pěstování Microgreens
Raphanus sativus
Ředkev Daikon patří do čeledi brukvovitých. Semínko je kulaté, světle hnědé. Jeden gram obsahuje cca. 100 semínek. Klíčí velice rychle. První naklíčená semena najdete už po 10 hodinách, když je předem na pár hodin naložíte Tyto semínka doporučuji, když zapojíte netrpělivé děti. Klíčky Daikon proplachujte 2-3x denně. Hotových klíčků se dočkáte během 5-6 dnů. Dejte je včas do lednice. I tam ještě trochu povyrostou. Dosáhnou výšky až 12 cm a více (v naklíčovací misce) a zůstanou chutné.
Klíčky ředkví Daikon jsou velice bohaté na výživné látky. Osahují vitamíny A, B1, B2, C a niacinamid. Kromě toho obsahuje minerály železa, draslíku, vápníku, hořčíku, sodíku a fosforu, které pomáhají posilovat svalová vlákna a zrak. Dále mají antiseptické vlastnosti a podporují tvorbu žaludečních šťáv, tudíž i trávení, stejně jako celkový imunitní systém.
Klíčky ředkve Daikon se mohou jíst jen tak anebo jako ozdoba studených svačin nebo předkrmů. Stejně tak do salátů nebo vegetariánských pokrmů. Mají lehce ostrou chuť, tak jemným způsobem okoření všechny saláty, rybí pokrmy, jak sýrové tak vařené.
Daikon Radish se dá pěstovat i jako microgreen. Výhonky rostou velice rychle a jsou větší než bězné klíčky. V mediu, jako třeba v kokosu vydrží strašně dlouho.
Jeden z mnoha receptů
Dušený dental s klíčky ředkve Daikon
300 g dušeného masíčka z dentala, nebo jiné tučné ryby
100 g klíčků ředkve Daikon
1 salátovou okurku, nakrájenou na slabé plátky nebo sirky
1 vyzrále rajče na kostičky
sůl
extra panenský olivový olej
1 stroužek česneku
Namíchejte masíčko, stále vlahé, s klíčky ředkví Daikon a s okurkou. Připravte dressing z olivového oleje, na kostičky nakrájenými rajčaty, solí a pepře. Ozdobte rybu dressingem a podávejte na velkém talíři.
Složení: semena ředkve. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁPKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINA).