Semena Habanero Gold
Capsicum chinense
Tato paprička vypadá sice spíše neškodně, ale jsou to jedny s těch nejpálivějších chili celého světa. Na škále 1-10 dosahují DESÍTKU. Podle jména by se dalo odhadnout, ze tyto papričky pocházejí z Kuby, ale není to tak. Hlavní oblasti, kde se tento druh chili pěstuje, je mexický poloostrov Yukatan, kde dominuje žluto-oranžová barva. Červené odrůdy pocházejí většinou z Karibiku.
Tento keř dorůstává do výšky až jednoho metru a má oproti mnoha jiným chili papričkám větší a širší listy.
Jejich chuť je výrazně ovocná. Proto se hodí do mnoha exotických pokrmů a omáček.
Varování: při manipulaci s touto chili papričkou používejte raději rukavice. Samotné umytí rukou nestačí, abyste se zbavili zbytků capsaicinu na pokožce. Následný dotek citlivých tkání, jako jsou oči nebo rty mají hodné pálivé následky i po dobu několik hodin. Při ohřívání vznikají ostře zplodiny, které sice brzy vyprchají ale při prvním kontaktu mohou být silně dráždivé. Neskladujte v dosahu dětí.
Klíčení: 14-21 dnů při teplotě cca. 22-24°C
Stanoviště: plné slunce