Sýrové kuličky v oleji
Pridané: 10.7.2017 15:32.03 Počet zobrazení: 1625
10 Júl 2017
Výborné party jídlo
trochu časové náročné
je potřeba trochu zručnosti, ale zas tak hrozné to není
parádní uvítaní pro návštěvu
125 g másla
125 g tvarohu v kostce (co vypadá jako máslo a není to máslo, ale teče z toho syrovátka :-)
1 malý stroužek česneku, drcený, nebo lépe utřený (návod níže)
¼ až ½ lžičky chilli koření, např. Bhut Jolokia
2 hrstky nakrájené čerstvé pažitky
slunečnicový olej, popř. 1-2 lžíce olivového oleje
Máslo necháme trochu povolit při pokojové teplotě, přidáme tvaroh a česnek Vyrobíme vláčnou hmotu pomocí mixeru nebo ručně a nakonec přidáme chilli koření. Směs dáme do lednice minimálně na 30 minut.
Mezi tím si nakrájíme pažitku na co nejmenší ruličky. Pažitku nikdy nesekáme. Ale jestli si chcete usnadnit práci, tak by tu byla tato rada:
stonky pažitky, pokud jste pravák, srovnejte vlevo. Každý kousek je jinak dlouhý, no je to prostě pažitka. Změřte okem půlku mezi začátkem vlevo a nejdelším koncem. Přeřízněte a položte zpět k levému zarovnání (můžete to udělat i několikrát). Držte pažitku levou rukou pěkně dohromady a krájejte na co nejmenší kousky.
A jedna další: prolisovaný česnek je dostačující, ale jestli to chcete udělat trochu lépe, jak ten česnek utřete: na prkénku nakrájejte česnek nadrobno, posypte to špetkou solí a plochou stranou nože ho prostě rozetřete. Je to detail, ale užitečný.
Pažitku dejte do misky nebo na talířek.
Z máslovo-tvarohové hmoty vytvořte kuličky o průměru 1 ½ 2 cm a velice důkladně je obalte v nakrájené pažitce a to tak, že nebude vidět ani kousíček sýrové hmoty. Trochu tu pažitku přitlačte.
Kuličky dáme do skleniček a zalijeme až po okraj olejem nebo směsí olejů. Necháme odležet v lednici 3-7 dnů. Spotřebujte do 2-3 týdnů.
Je to docela pracné ale návštěva to ocení. Napíchneme na párátko a podáváme s čerstvě vypečenou bagetkou.