Nakládaný zázvor

Pridané: 10.7.2017 15:28.27 Počet zobrazení: 1841

10 Júl 2017

Recept na vynikající nakládaný zázvor

Nakládaný zázvor

Není to chilli recept, ale chilli bez zázvoru, je jako...něco si vymyslete. Hodí se vždy, když potřebujete zázvor čerstvý a není zrovna po ruce, když trochu spěcháte anebo ten Váš čerstvý zázvor v lednici už zase není čerstvý.

Kupujte na nakládání jenom absolutně čerstvý zázvor. Nesmí být měkký, nebo vrásčitý ani nahnilý. Neberte kousky, které jsou příliš malé, nebo mají hodně malých „větviček". Při loupání byste se zbytečně vztekali.

Použijte nejmenší nožík. Kde to prostě nejde, tak ten kousek uříznete jinak se snažte se, aby zůstali co největší kousky.

V pokrmu rozdíl oproti čerstvému zázvoru nepoznáte a lák se dá použít k dochucování dalších jídel a marinád. Vždy tam, kde potřeba určitá kyselost anebo potřebujete zázvorovou chuť, bez aby si někdo na ten zázvor kousnul.

Tak jdeme na to:

použijeme klasický lák na okurky. Až na konec přidáme ještě trochu octa nebo octové esence. Můžete klidně použít VÁŠ lák, ale bez hořčičného semena. Jenom čirý.

1 l vody
0,25 l octa, ideální je ocet rýžový
75 g cukru
40 g solí
12 ks sladidla (lze nahradit opět cukrem)

+ trochu octa navíc

Lák povaříme 10 min a necháme vychladnout.

Oloupeme čerstvý zázvor. Jestli máte vyloženě ostré struhadlo na okurku (plátky), tak ho použijte. Když ne, tak zbývá jenom ostrý nůž a trochu trpělivosti. Nastrouháme nebo nakrájíme podélně na co nejslabší a při tom největší plátky. Nepovedené plátky a konce dáme stranou; proč, no přece proto, aby ty ostatní byli povedené.

Zalijeme studeným nebo vlahým lákem a sterilujeme 10 minut při teplotě 80-90 °C.

Další použití: opláchnout a zalít vařící vodou. Je to dobrý čaj nebo limonáda. Lze křoupat místo kinedrylu :-)

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie