Curry pasta

Pridané: 10.7.2017 14:44.37 Počet zobrazení: 1788

10 Júl 2017

Jednoduchý recept na curry pastu, vždy po ruce.

Curry pasta

Tak tady se teda může každý pořádně vyřádit, anebo udělat hned několik curry past do malých a ještě menších skleniček. Jenom si dávejte pozor, když použijete čerstvé suroviny, jako třeba čerstvý zázvor nebo česnek. Vaše domácí Curry pasta by se mohla i v ledničce rychle kazit. Tudíž je lepší tyto vlastní výtvory spotřebovat co nejdříve. Nebojte se, měsíc určitě vydrží, ale při prvním náznaku nehezkého zbarvení nebo dokonce plísní, okamžitě celý obsah skleničky vyhoďte.

Z trvanlivých surovin vydrží Curry pasta klidně i půl roku v lednici.

Tak, co do toho dáme?

1 lžíci krájených čerstvých chilli papriček. Můžeme odstranit semínka, ale důležité to není. Můžeme stejně tak použít „ chilli odpad" z naši habanero chilli omáčky.

1 lžičku celého koriandru
1 lžičku cumínu
trochu zázvorového octa a malý kousek nakládaného zázvoru, popř. asi 1 cm čerstvého zázvoru a lžičku octa. Když nemáte nic, tak použijte sušený mlety zázvor, ale je to docela barbarství.
1 lžičku čerstvé nebo sušené citrónové trávy
1 lžíce pasty z garnátů, nebo dvě lžíce rybí omáčky

Trochu oživíme cumín a koriandr tím, že oboje dáme krátce opražit na suché pánvi. Necháme vystydnout a zpracujeme v hmoždíři na prach.

Smícháme všechny další přísady a zpracujeme, až vznikne hustá pasta.

Do čerstvé varianty můžeme přidat čerstvý zázvor a česnek. Oloupaný zázvor nastrouháme nebo prolisujeme v lisu na česnek a získáme hlavně šťávu.

Touto pastou můžeme třeba před grilováním namazat masíčko. Kdo má rád sladké, tak až ke konci grilování, může maso potřít ředěným medem s vodou. Až ke konci proto, aby se maso nepřipalovalo a mělo čas se dobře propéct..

Že v Curry pastě nebylo curry?!? Nebylo, no...Můžete ho tam dát, ale opatrně, protože chuťově to stáhnete úplně jinam. Nepoužívejte třeba klasické žluté Madras-curry, nebo podobně. Jeho chuť je příliš intenzivní. Garam masala je lepší volba. Koneckonců musíte sami vědět k čemu tu pastu budete používat.

Udělejte si takový neutrální základ a pak můžete další přísady podle aktuální nálady a chutí dodat a pouze v malém množství, které zrovna potřebujete.

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie