Amarant zelený, semínka ke klíčení a pro pěstování Microgreens
Amaranthus tricolor
Klíčení: semínka na několik hodin namočte do vlažné odstáté vody. Po 4-6 hodinách slijte vodu a semínka vložte do sklenice, nebo rozprostřete do misky na klíčení. Několikrát denně propláchněte. Amarantové klíčky jsou chutné jen do 3-4 dne. Pátým dnem dochází ke zvýšené hořkosti. Pokud vám takto přerostou, nic není ztraceno. Zkuste je rozprostřít na vatičku, papírovou utěrku nebo substrát, a nechte je vyrůst do formy výhonků. Průběžně vlhčete.
Naklíčením amarantových semínek dochází ke zvýšení obsahu bílkovin (o 25-30%) a lyzinu, zvyšuje se i obsah vitamínů (zejména B-komplex a vit.C) [Jarošová 1999] Klíčky amarantu mají lehce oříškovou chuť.
Výhonky: nasypejte semínka rovnoměrně na vlhký substrát. přikryjte misku mikrotenem, do kterého jste udělali několik malých otvorů. denně mlžte povrch i se semínky. Jakmile se objeví výhonky s malými lístky, umístěte misku na světlo. Sklizeň můžete zahájit 8-10 den.
Výhonky amarantu - laskavce obsahují významné množství vit.C, karotenoidních látek a rutinu. Obsahuje i další velmi účinné látky jako kvercetin, betalain, saponiny, glykoalkaloidy, chlorofyl, a dokonce i pektin. Chuť výhonků není pikantní, takže se hodí i pro děti.
Složení: semena amarantu. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁPKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINA).