Neapolská bazalka
Ocimum basili
Neapolská bazalka, jak už podle názvu tušíme, pochází z Itálie. Je to jedna ze dvou odrůd bazalky, které se tam pěstují nejčastěji. Jedná se o velkolistý keřík, který při správné péči doroste do 40-50cm. Vůně a chuť je typicky bazalková, Italové jakožto milovníci bazalky by ani nic jiného nepěstovali :-). Stejně jako nám známé odrůdy bazalky je i neapolská bazalka letnička, která nesnese mráz.
Pěstování neapolské bazalky: Všechny druhy bazalky si raději předpěstujeme od března doma za oknem. Použijte substrát přímo na bylinky, nebo si jej můžete namíchat sami: 1 díl kompostu, 1 díl zahradní zeminy, 1 díl písku nebo perlitu. Kompost musí být dobře vyzrálý. Nasypejte a upěchujte substrát do výsevní misky nebo truhlíku, nepříliš hustě vysejte semínka, a lehce poházejte substrátem. Zalejte nejlépe rozprašovačem tak, aby byla zemina opravdu vlhká. Můžete vložit výsevní misku do microtenového sáčku, aby povrch rychle nevysychal. Každý den znovu pokropte odstátou vodou. Semínka poměrně rychle vyklíčí. Když mají první pravé lístky, je čas přepikýrovat jednotlivě každou rostlinku do malého květináčku. Vysazovat ven na záhon až když nehrozí noční mrazíky. Bazalka se hodí též k pěstování v nádobách na balkóně nebo za oknem. Pokročilí zahradníci vysévají neapolskou bazalku přímo na záhon mezi rajčata. Musí ji ale pravidelně zalévat, aby malé rostlinky neuschly.
Aby bazalka vytvořila kompaktní keřík, je třeba ji pravidelně zaštipovat a sklízet. Nemá ráda zalévání na list. Neapolskou bazalku pěstovanou v nádobě je třeba každých 14 dní přihnojit, aby dobře rostla a její listy krásně bazalkově voněly.