Tymián obecný, semena
Thymus vulgaris
Tymián je velmi vděčná bylinka, na jednom stanovišti vydrží léta. Jeho nasládle kořenitá vůně doplňuje mnoho pokrmů z masa i zeleniny. Čerstvé nasekané lístky zkuste přidat do ovocné šťávy, budete překvapeni. Hodí se k rybě ve všech úpravách - pečená, dušená, grilovaná, taktéž do nádivky, rajčatové omáčky, na naložení masa.
Tymián má podobně jako šalvěj dezinfekční účinky, zlepšuje trávení, pomáhá proti nadýmání. Vařím čerstvý nebo sušený spolu s luštěninami, jsou mnohem stravitelnější a tolik nenadýmají. Tymián také podporuje krevní oběh, mírní kašel, dokonce napomáhá upravit střevní mikroflóru. Působí dobře i na zánět močových cest a revmatizmus. Můžete si snadno vyrobit vlastní tymiánový olej na mazání bolavých svalů a při artritidě. odvar z tymiánu použijte jako kloktadlo místo ústní vody, budete mít svěží dech a předejdete případným zánětům v ústní dutině.
Pěstování tymiánu obecného: vysejte semínka v březnu do sadbovače. Po vzejití přepíchejte do květináčku se substrátem na bylinky. Koncem dubna nebo v květnu už můžete tymián zasadit ven na slunné stanoviště. V květnu můžete vysít tymián i ven přímo na místo.
.