Kopr vonný, semena
Anethum graveolens
Čaj ze semínek kopru vonného znaly dříve všechny porodní babičky. Působí proti nadýmání, a protože jeho léčivé látky přechází i do mateřského mléka, doporučoval se i kojícím ženám. V těhotenství pomáhá zvládat ranní nevolnosti. Mnoho maminek čaj z kopru proti nadýmání využívá i dnes, zvyšuje totiž tvorbu mateřského mléka a pomáhá i proti trávicím obtížím. Květenství se používá v kuchyni, třeba zavařování okurek se bez něj neobejde.
V současné době jsou mladé výhony kopru cca 15-20cm vysoké přidávané i do ovocných nebo zeleninových smoothies. Zelená nať kopru totiž obsahuje překvapivé množství prospěšných látek jako silice, organické kyseliny, flavonoidy, aminy, deriváty kumarinu, karoten, kyselinu listovou, omega 3 a 6 mastné kyseliny, různé minerály jako vápník, fosfor, hořčík, draslík, měď, železo, a vitamíny C, B, A. Takže nejen dobrý, ale i prospěšný kopr posiluje naši imunitu, pročišťuje močové ústrojí a odvodňuje organizmus.
Pěstování kopru vonného: Má rád slunné stanoviště s dobrou výživnou půdou. Výsev provádějte v květnu, a nezapomeňte jej zalévat. Vysévat můžete hustěji, protože zelenou mladou nať budete protrhávat a používat třeba jako posyp salátů, (s okurkovým je kopr naprosto nepřekonatelný), do výše zmíněných smoothies, nebo do klasické koprovky. Semena na čaj sbírejte na podzim, těsně před tím, než začnou vypadávat. Sběr semen je nejlepší v podvečer.
.