Šťovík kyselý, semena
Rumex acetosa
Tento druh šťovíku je známý jako šťovík špenátový. s běžným rumištním šťovíkem toho má společného málo. Sbírají se jen svěží mladé lístky na jaře, když jsou křehké. Později zhořknou a lístky postupně tuhnou.
Šťovík kyselý se vyznačuje vysokým obsahem vitamínu C, proto mu odpouštíme vyšší obsah kyseliny šťavelové. Ostatně její účinky můžeme snadno neutralizovat přidáním například jogurtu, smetany nebo sýra.Dále je šťovík zdrojem provitaminu A, vit.B1, B2, B6, B9, a minerálů hořčíku, manganu, draslíku a železa.
Říká se, že šťovík podporuje peristaltiku střev a tím je čistí, je tedy vhodný na jarní detoxikační kůru. Rozpouští zatuhlé hleny, podporuje mozek, čistí krev, podporuje krvetvorbu, stav sliznic, pomáhá proti únavě.
Čerstvé mladé listy používáme do salátů, dipu, majonéz, pro přípravu čaje a obkladů.
Pěstování šťovíku kyselého: Vysévat šťovík můžete buď v dubnu, nebo od konce srpna do začátku října. Velmi dobře přezimuje, a brzy na jaře už můžete trhat první lístky do salátu. Vyséváme přímo do řádků 30cm, po vzejití vyjednotíme na 20cm. Klíčení trvá 10-20 dnů. Přibližně za dva měsíce můžete sklízet první lístky, a pak každý měsíc další sklizeň, až do listopadu. Šťovík uvítá, když mu před vysetím přidáte do záhonu organické hnojivo.
.