Petržel zahradní Moss Curled 2, semena
Petroselinum crispum
Kudrnatá petrželka, petržel kadeřavá, kudrnka, názvů je více, ale pořád je to ta dekorativní, tmavě zelená, voňavá, v kuchyni nepostradatelná dobrota. Používá se na ozdobu a dochucení nádivek, dipů, studených i teplých omáček.
Naše babičky věděly, proč sypou na každé jídlo velké hrsti petrželky. Obsahuje totiž silice, které zlepšují činnost žláz s vnitřní sekrecí, pomáhají při zánětech močového měchýře, při ledvinových kolikách, menstruačních potížích, zánětu prostaty i střevní kolice. Petržel je velmi bohatá na kyselinu listovou a vitamin C, draslík, vápník, hořčík, mangan, železo, provitamin A, vitaminy řady B, chlorofyl, a další.
Pěstování petržele zahradní kadeřavé: Petržel klíčí dlouho, může to trvat i měsíc. Proto vždy menší část semínek předpěstuji už od začátku března nebo ještě dříve. Získám tak čerstvou petržel do kuchyně, když venku není ještě ani vysetá. Ven vyséváme začátkem dubna do rýhy cca 1,5cm hluboké. Po celou dobu klíčení je třeba kropit, aby semínka nezaschla. Po 3-4 týdnech, když už se začátečník vzdává naděje, se objeví první lístečky. Když petržel vzroste a začneme sklízet, je vhodné jí přilepšit vyzrálým kompostem.
Pro podzimní sklizeň mladých petrželových lístků zasejeme ještě jednou v polovině srpna. Rovněž můžeme v této době osít nádoby či truhlíky, abychom měli čerstvou petrželovou nať i v zimě. Na doplnění vitamínů je to výborný zdroj. Někdo na zimu vykopává petržel i s balem, ale petrželka mírně dorůstá i venku přes zimu, tak je mi líto ji vykopávat. Raději zaseju novou.
.