Ředkvička Flamboyant 3
Raphanus sativus radicicula
Ředkvičky obsahují velké množství vitamínů a minerálů, ale třeba vitamín C se po vytržení ze záhonku velmi rychle ztrácí. Proto je nejlepší si vypěstovat ředkvičky vlastní, které můžeme sníst ještě ten den, kdy jsme je sklidili, a kdy obsahují nejvíce vitamínů. A řekněme si upřímně, koupené ředkvičky nikdy nechutnají tak jako ty naše... Mimo vitamín C obsahují také vit.E, D, B6, B3, B1, betakaroten a niacin. Minerály sodík, železo, mangan, měď, fosfor, hořčík, vápník, síru a draslík. Ředkvičky obsahují i velmi důležité hořčičné oleje a silice, které vytváří obranu v našem těle proti přemnoženým špatným bakteriím a plísním. Obsahují i vlákninu.
Pěstování: ředkvičky nesnáší přímé hnojení. Nevyséváme příliš hustě, aby semenáčky nenapadla houbová choroba známá jako padání klíčních rostlin. Zaléváme pravidelně, jinak hrozí, že bulvičky prasknou. Moje zkušenost je, že ředkvičky s podlouhlým kořenem praskají méně, než kulaté. Ale pokud nebudou trpět suchem, a v zápětí přílišnou zálivkou, nebudou praskat ani kulaté.