Bazalka pravá Genovese, semena
Ocimum basilicum
Bazalku můžete koupit i sušenou, ovšem když si ji utrhnete za oknem nebo na zahradě vlastnoručně vypěstovanou, teprve poznáte, jak vlastně bazalka chutná. V italské kuchyni je nezbytná, ale kdo si její chuť oblíbil, dodá její typickou chutí šmrnc i dalším jídlům. Navíc je bazalka i léčivka. Podporuje vylučování žaludečních šťáv, působí proti plynatosti, usnadňuje trávení. Zlepšuje také činnost ledvin, uklidňuje nervy a navozuje lepší náladu.
Pěstování bazalky pravé: Bazalku Genovese můžete za oknem pěstovat po celý rok. Nemá moc ráda přesazování, takže začátečníkům doporučuji naplnit truhlík nebo květináč dobrou výživnou zeminou, zvlhčit, na povrch vysít několik semínek, a zakrýt mikrotenem s několika otvůrky pro dýchání. Bazalka potřebuje ke klíčení světlo. Každé 2-3 dny povrch znovu zvlhčete, dbejte, aby zcela nevyschl. Nejpozději do týdne se objeví maličké rostlinky. Odstraňte zakrytí, a udržujte rostlinky v teple. Na jeden květináč budou stačit 2-3 rostlinky, zbytek vytrhněte. Když vyrostou do čtyř pater, horní lístečky zaštípněte a nechte jen tři patra listů. Krásně se vám rozvětví. Jakmile se vytvoří další patra lístků, opět zaštipujte.
Na konci léta budete mít bujné keříky bazalky, které vám dají bohatou úrodu lístků do vaší kuchyně. Pokud v tuto dobu (ale i později) zasijete další květináč, můžete sklízet čerstvou bazalku celou zimu.
Do záhonků bazalku sejte až po druhé polovině května, kdy nehrozí mrazíky. Říká se, že bazalka nesnáší přesazování. Já jsem to nevěděla, bazalku jsem si předpěstovala, a vysazovala naprosto bez problémů i s celým balem na místo, kde jsem ji chtěla mít. A vždy to přežila. Nejlépe se jí však dařilo na terase v květináči.
Dobrá rada: Pokud máte bazalku v nádobě, je vhodné ji zalévat spodem do misky, ale tak, aby nezůstávala v misce voda dlouho stát. Přebytečnou vodu vylejte.
.