Černá Maca
Lepidium meyenii
Maca černá (existují také variantyčervená či žlutá) je dvouletá rostlina. V prvním roce vytvoří tlustý kořen, o který máme zájem. V dalším roce pokud ji nesklidíte, vykvete. Traduje se, že maca je mrazuvzdorná do -20st., někde píší dokonce do -40st. Při pěstování jsem však zjistila, že u nás zimu nepřežije. Není to však ani třeba, kořen se sklízí na podzim. Je velmi ceněná pro své léčivé a posilující účinky. Přezdívá se jí peruánský žen-šen. Obsahuje 31 různých minerálů, antioxidanty, aminokyseliny, adaptogeny, alkaloidy a steroly. Působí jako hormonální vyrovnávač, posiluje kosti a svaly, slaďuje chod vnitřních orgánů. Vědci ani ještě neprozkoumali všechny léčivé schopnosti macy peruánské.
Pěstování macy černé: Vysévejte celoročně doma, hloubka 1cm. Použijte hlinitopísčitý substrát, který udržujte stále mírně vlhký. Maca klíčí za 2-4 týdny při teplotě 20-23st. Po zmrzlých můžete přemístit v květináči ven, nebo přesaďte na slunné místo do záhonu. Ale vyroste vám i doma na slunném parapetu. Na podzim vyryjte, kořen usušte a rozdrťte. Užívat po lžičkách.