Lebeda zahradní (Orach), semena, 2 g
Atriplex hortensis
Lebeda zahradní má podobné výživové vlastnosti jako špenát, až na to, že obsahuje méně kyseliny šťavelové. A to je pro nás výhodné, protože tato kyselina váže na sebe vápník a další minerály, a tím brání jejich vstřebání. Lebeda této kyseliny obsahuje mnohem méně, přitom se dá upravovat stejně jako špenát: mladé lístky do salátu, starší rychle podušené. Lebeda také roste rychleji než špenát, a po seříznutí vrcholu se rozvětví a můžete sklízet opakovaně. nezapomeňte ji zalévat, aby byly její listy stále křehké. Dokonce i po vykvetení lze listy stále dusit, a nejsou hořké. Nechat ji vykvést a vysemenit vám však nedoporučuji, příští rok byste měli lebedu i na cestičkách, ve skalce, dokonce i ve spárách dlažby. Vím o čem mluvím :-).
Pěstování: Od konce března až do května můžete lebedu vysévat buď do řádků, nebo jen rozhodit semínka řídce na záhon a zapravit hrabičkami. Nezapomeňte, že po zaštípnutí vrcholu v cca 30cm se rostlina rozkošatí a zabere víc místa. Pokud ji vysejete na podzim trochu hlouběji, asi 2cm, dočkáte se malých rostlinek už v březnu. Jsou nesmírně dekorativní, mně vždy bylo líto jim otrhávat lístečky, ale chuť na čerstvou zeleninku vždy převážila.