BIO semena lilek Black Beauty
Solanum nigrum
Lilek, též zvaný baklažán, je lahodná a zdravá zelenina. Obsahuje velmi málo kalorií, takže je vhodný i při redukční dietě. Je zdrojem vitamínu B6, který je nutný pro správnou funkci imunitního systému, vitamíny B5 a B9, B3, provitamín A, draslík - toho obsahuje opravdu hodně, železo, hořčík, zinek a mangan. Ve fialové slupce je obsaženo množství antioxidantů, které likvidují škodlivé volné radikály. také se v ní nachází velké množství rutinu, jenž zpevňuje cévy, proto není dobré lilky loupat a odstraňovat semeník. Lilek rozhodně nejezte syrový, je třeba jej tepelně upravit. Zapečením, grilováním, vařením, dušením, všechny úpravy jsou chutné.
Pěstování: Stejně jako papriky musíte vysít semínka lilku brzy, abyste se dočkali pěkné úrody. Roste velmi pomalu, takže nic nezkazíte výsevem v únoru. Po vytvoření prvních pravých lístků přepícháme malé rostlinky lilku do květináčků s humózní hlinito-písčitou zeminou.
Na venkovní záhon vysazují lilek asi jen zahradníci na Jižní Moravě, jinde je lépe pěstovat jej ve skleníku či foliovníku. Potřebuje prostě hodně tepla. Určitě s výsadbou počkejte po zmrzlých. Podobně jako u rajčat vyštipujte postranní výhony, ponechte jen čtyři hlavní. Zrovna tak musíme odstranit nasazené plody, necháme jich jen sedm. Rostlina do nich soustředí svou energii a pěkně porostou. Po nasazení plodů musíme lilky zalévat více, nejlépe dešťovkou. V průběhu růstu přihnojíme ředěnými zkvašenými kopřivami nebo slepičinci. Přibližně měsíc před sklizní už nehnojte.Zralost lilku poznáme podle nádherné plné barvy a lesklé slupky.