Zelí bílé Ditmarsker 2
Brassica oleracea var. capitata
Hlávkové zelí je další obyčejná zelenina, která je ve skutečnosti neobyčejná. 200g hlávkového zelí obsahuje množství vit.C, které pokryje naši celodenní spotřebu. Navíc je vitamín C v zelí obsažen ve formě askorbigenu, (forma kys. askorbové), která se varem neničí. Ale vždy je lépe jíst zelí buď syrové, třeba ve formě salátu, nebo kysané. Kvašení vystřelí tuto zeleninu do výšin mezi superpotraviny.
Pěstování: V polovině dubna si můžete zelí předpěstovat. Vysévejte do jiffy nebo do misky s výsevním substrátem, jednotlivá semínka dál od sebe, nejlépe 12-15cm, aby se rostlinky nevytahovaly. Vyvinuté sazeničky vysazujte na záhon od poloviny května. Spon nejméně 50x50cm. Hlávkové zelí vyžaduje propustnou půdu dobře zásobenou živinami. Dejte ale pozor, abyste to s dusíkem nepřehnali. Pak je rostlina choulostivá, a takovou rádi napadají bělásci i krytonosci, kteří způsobují nádorovitost kořenů. V takovém případě doporučuji napadené části zelí spálit, a na stejném místě nepěstovat zelí minimálně 3 roky.