Ředkvička "Krysí ocásek"
Raphanus caudatus
Také: Raphanus sativus var. Mougri
Tak co jsme si to zase vymysleli: budeme papat krysí ocásky?
Tato rostlinka pochází z jihovýchodní Asie. Je to vlastně ředkvička. Ale nekonzumuje se její kořen, ale plody, popř . mladé lístečky. Plody se sklízí zelené, nezralé. Zralé jsou tvrdé a hořké.
Výsev od dubna do srpna do sponu 40x40 cm. Sklizeň do 8 týdnů. Daří se jí i v květináči, ale lepší úrodu budete mít na záhonku. Není náročná na půdu, ale potřebuje slunné místečko.
Použití: čerstvé jako svačinka, nebo na chlebíčky. Všude tam, kde byste použili kořenovou ředkvičku. Je vynikající do tvarohu s trochou česneku a bylinkami. Můžete naložit do octa, nebo zpestřit vaši „Čínu". Určitě půjde i zkvasit mléčným kvašením jako okurky nebo zelí. Získáte tím další plus: střevní bakterie zlepšující imunitu.
Klíčení: 7 dní při 18°C