Novozélandský špenát
Tetragonia tetragoniodes
Není špenát jako špenát. A taky špenát nemusí být špenátem. Novozélandský špenát špenátem není, ale je špenátu dost podobný. Ufff...tolik špenátu! Český název je čtyřboč rozložitá. Tento výraz se mi moc líbí, protože vystihne vlastnosti Novozélandského špenátu naprosto trefně: vybočí do všech světových stran a je docela okupační. Ani nevím, proč už se dávno zeměpisně nepřejmenoval...
Novozélandský špenát pochází ano, z Nového Zélandu. Roste ovšem také na pobřeží Austrálie nebo v Japonsku.
Přesto, že roste jako z vody, měl by se předpěstovat v květináči. Semínka potřebují ke klíčení dost dlouhou dobu. Ze začátku roste celkem pomalu, ale pak se rozjede. Výhonky se musí pravidelně zaštipovat, aby se rostlinka pořádně rozrostla. Pro každou sazenici si nechte dostatek místa (asi 0,80m2). Hodí se jako půdokryvná rostlina pod rajčata, ale musíte ji hlídat. Novozélandskému špenátu se daří i v květináči, ale potřebuje trochu větší nádobu.
Sklízet můžete, nebo musíte :-),od konce června. Sklizeň trvá až do zámrazu. Mladé lístečky se mohou konzumovat čerstvé. Větší výhonky raději krátce spařte. V květináči zapomenutém venku jsem našla čerstvé lístečky čtyřboče dokonce i po -5°C.
Novozélandský špenát obsahuje méně kyseliny šťavelové než klasický špenát. Bude tedy chutnat i dětem. Lidé, kteří by se měli vyhýbat špenátu, by se měli vyhýbat i špenátu novozélandskému.
Přebytky lze dobře zamrazit. Otrhané výhonky nebo lístečky by se měly nejlépe konzumovat tentýž den.
Doporučuji: hlídejte si semínka. Pokud je necháte dozrát na záhonku, tak vám vyroste novozélandský špenát úplně všude. Kdo někdy pěstoval portulák - šruchu, tak ví, o čem je řeč.
Klíčení: cca. 14 dní při 16 °C
Je lépe nechat semínka přes noc nabobtnat ve vodě při pokojové teplotě.