Endivie katalánská, semínka pro pěstování Microgreens a lístečků Baby Leaf
Cichorium intybus
Semínka lze používat i ke klíčení v misce. Musíte je pak ale důkladně propláchnout. Slupka je docela hořká.
Endivie patří do čeledi hvězdnicovitých. Semínka jsou nažky, oválného tvaru. Výhonky vyrostou do 14 dnů, ale můžete je nechat o dost déle. Nemusíte je namáčet, stačí je dát rovnou na vlhký substrát a pak pravidelně 2-3x rosit. Klíčí hned druhý den.
Lístečky endivie jsou bohaté na minerály a vitamíny C, K a P. Podporují trávení a celkově očistí organismus.
Klíčky nebo výhonky Endivie se většinou používají do vícedruhových salátů, protože mají, stejně jako vzrostlá endivie, nahořklou chuť. Velice dobré jsou ve směsi s dalšími klíčky.
Jeden z mnoha receptů
Dušená šunka s výhonky endivie:
8 plátků bílého chleba nebo toustů
100 g dušené šunky na tlustší plátky
trochu dresingu z majonézy a jogurtu
20 g výhonků endivie
Na tousty nebo chleba položte silnější plátky šunky, rozkrojte na trojúhelníky, namažte trochu dresingu navrch a ozdobte výhonkami endivie. Podávejte chlazené jako předkrm nebo svačinku.
Složení: semena endivie. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁPKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINA).