Cumin, římský kmín
Cuminum cyminum
.Malá semínka římského kmínu na první pohled připomínají náš kmín, jsou však menší, světlejší, jejich vůně je pronikavější, chuť trochu hořká. Používá se hlavně do kořenících směsí. Mletý římský kmín dodá velmi zvláštní chuť bílým omáčkám a masovým i luštěninovým pokrmům. Použít můžeme do polévek, rýžových pokrmů, do uzenin i sýrů. Jen pozor na to, že římský kmín je chuťově výraznější než náš kmín. Římský kmín patří do stejné čeledi jako petržel nebo kopr. Na začátku léta kvete narůžovělými kvítky.
Je o něm známo, že má i zdravotní účinky. Říká se, že působí protizánětlivě, jako prevence cukrovky a kardiovaskulárních chorob. Ve starověkém Egyptě se používal jako léčivo, do pokrmů se začal přidávat až později.
Pěstování římského kmínu: Od března do dubna se vysévá přímo na stanoviště do sponu 30x30cm. Klíčí mezi 8-12 dny. Dopřejte mu slunečné stanoviště, pravidelnou závlahu a trochu přihnojení. A samozřejmě odstraňujte pravidelně plevel.