Znáte to, o salátu se někteří lidé vyjadřují opovržlivě: to lupení jíst nebudu, nejsem koza (kozel). Škoda pro ně, ona ta koza dobře ví, co je zdravé. Saláty totiž obsahují množství vitamínů: C, A, E, K, B6 dále vápník, železo, hořčík, draslík, thiamin, riboflavin, niacin, a také vlákninu a chlorofyl.
Výsev:Nejlépe je saláty předpěstovat v teple, kde v noci neklesne teplota pod 8st. a ve dne nepřesáhne 23st. Vyséváme do truhlíků nebo sadbovačů do hloubky 0,5 až 1cm a vždy 2 semínka 1-2cm od sebe. Pravidelně zvlhčujeme. Když malým salátům dorostou první pravé lístky, přepikýrujeme je do sponu a nebo do sadbovačů 4x4cm. Můžeme také vysévat přímo na záhon mělce do sponu 25x25cm, vždy špetku semínek.
Předpěstované sazeničky vysazujeme na záhon, když jim doroste 4-6 pravých listů. Pozor, abyste nezahrnuli zeminou srdéčko. Doba sklizně je přibližně 3 měsíce od vysetí.
Dobrá rada: Salát má raději slunce než stín, a půdu vzdušnou druhé trati. Zaléváme pravidelně, ale nepřemokřujeme. Když už se začnou tvořit hlávky, zalévejte méně často, ale vydatněji. Lepší doba na zalévání salátů je ráno, aby během dne stačily hlávky oschnout a netvořila se při zemi plíseň. A také slimáci lezou v noci raději po vlhké půdě, tak proč jim to ulehčovat.