Rukola, semena
Rucola sativa
Rukola je opravdu velmi nenáročná bylina. Listy trochu připomínají pampelišku, chuťově se však velmi liší. Má ale také velmi pozitivní vliv na naše zdraví. Obsahuje vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, mangan, měď, selen, omega3 a 6 mastné kyseliny, betakaroten, lutein, vitamíny A, B, C, K... opravdu tohle všechno, a i další prospěšné látky, třeba chlorofyl. Vápníku obsahuje přibližně tolik jako špenát, ale narozdíl od něj nemá oxaláty, které vstřebání vápníku brání. Chuť je jemně štiplavá, velmi příjemná. Použít se dá do všech italských jídel, však odtamtud pochází. Nebo jednoduše na namazaný chléb.
Výsev:začátkem jara vysévejte do hloubky asi 0,5cm a řádků 15-20cm. Po vzejití nechte dorůst do výšky 8-10cm, a následně vyjednoťte na vzdálenost 5-7cm. Vyjednocené rostlinky omyjte a použijte jako první příslib rukolových hodů.
Dobrá rada: rukolu vysejte nejlépe na polostinné místo, bude mít křehčí a chutnější lístky. Sklízejte postupně ostřiháváním lístků, a dávejte pozor, abyste nepoškodili srdéčko rostliny. Obecně pro rukolu platí, že menší lístečky jsou jemnější a chutnější. Sklízet můžete při dobré péči až do podzimu. V létě rukola vyžaduje větší zálivku, aby lístky nezhořkly.