Semena fazole Cannelino
Phaseolus vulgaris
Tento druh fazolí si můžete nechat zcela dozrát a usušit je, a nebo můžete trhat nedozrálé lusky a upravit je jako zelené fazolky. Mnoho lidí si zelené fazolky pamatuje ze školní jídelny jako ne moc dobré jídlo. Dají se však upravit velmi chutně. Stojí za to, jsou přímo nadupané minerály a vitamíny. Obsahují vit. K, A, C, minerály mangan, fosfor, vápník, draslík, měď a železo. Mají významné množství vlákniny, takže prospívají i našemu trávení. Díky obsahu kyseliny listové v přirozené formě snižují zelené fazolky riziko vzniku vrozených vad plodu u těhotných žen. Mimo to jejich konzumace napomáhá snížení hladiny cholesterolu, reguluje krevní tlak, působí na proces stavby kostí a chrupavek, a doporučují se i pacientům s cukrovkou.
Výsev:
od poloviny května do začátku června. Pak až zase od července do srpna. Vždy do hloubky asi 3 cm. Stanoviště slunné.
Spon:
40 x 8 cm
Fazol tyčkový klíčí podle teploty a vlhkosti do jednoho až dvou týdnů. Fazole Cannelino jsou středně ranou odrůdou. Výška rostliny dosahuje cca. 50-60 cm a vydatně kvete. Lusky očekávejte 13-14 cm dlouhé a 1,5 cm široké. Lusky se mohou sklízet i mladé a konzumovat vcelku.
Typ zahradníka: když zajistíte skutečně teplý záhonek s teplým substrátem 20-25°C, tak se začínají teprve dít věci...