Slunečnice, semínka ke klíčení a pro pěstování Microgreens
Helianthus annuus
Slunečnice patří do čeledi hvězdnicovitých. Semínko je středně velké, oválné, tmavě zbarvené nebo černé s bílými proužky. Slupka je docela tvrdá, tudíž je potřeba hodně vody k jejímu naklíčení. Nejdříve namočíme semínka na 8-12h do vody. Po 4-6 dnech se slupka semínka oddělí od klíčků.
Klíčky slunečnice obsahují velké množství bílkovin, uhlohydrátů a také vitamínu A, B, E, C a D. Dále obsahují minerály jako hořčík, fosfor, draslík, vápník a železo. Posilují zuby a kosti a doporučují se všem sportovcům proti bolestem svalů a k vyrovnání nervové soustavy.
Semínka slunečnice můžete po namočení ve vodě nasypat na substrát. Doporučujeme zatížit je druhou stejně velkou nádobkou, do které vsypete například písek, nebo kamínky jako zátěž. Semínka tak lépe zakoření. Po třech nebo čtyřech dnech, až se objeví kořínky zátěž odstraňte, pravidelně kropte vodou, a čekejte na lahodné výhonky.
Výhonky slunečnice mají vynikající chuť. Jsou dokonalé v salátech, na kanapkách a zeleninových „dortech". Hodí se do mixovaných nápojů a míchané zeleniny. Hodně se doporučují v redukčních dietách, protože dodávají základní výživné prvky a minerály.
Jeden z mnoha receptů
Zeleninová polévka s výhonky slunečnice
500 g směs zeleniny do polévky
50 g klíčků slunečnice
30 slunečnicového oleje
strouhaný parmasan
Připravte polévku, jak jste zvyklí a deset minut ji ještě povařte s klíčky. Podávejte se slunečnicovým olejem a sýrem.
Složení: semena koriandru. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁPKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINA).