Mizuna zelená, semínka pro pěstování Microgreens a lístečků Baby Leaf
Brassica campestris japonica
Mizuna je další superstar mezi výhonky, chuťově připomínající rukolu. Její chuť je ovšem o dost jemnější a lístečky jsou větší a světlejší. Mizuna je z čeledi brukvovitých. Je osvěžující jak v létě tak v zimě. Její krásná sytá zelená barva bude vašemu parapetu slušet. Mizuna microgreens klíčí a roste i v chladnějších podmínkách a není náročná na světlo. Název pochází z Japonštiny. „Mizu" je voda, „na" je zelené.
Semínka Mizuny jsou malá, kulatá a mají žlutohnědou barvu. Asi jako zmenšená hořčice, která je její blízká příbuzná.
Výhonky - microgreens - vypěstujete tak, že rovnoměrně nasypete semínka na vlhký substrát hodně blízko u sebe tak, aby se moc nedotýkala. Za 10-14 dní můžete výhonky odstřihnout a schroupat. Lístečky - baby leaf - vypěstujete podobně, jen musíte dát vrstvu zeminy trochu vyšší, tak 6-10cm, a semínka sejete trochu méně hustě. Ale ke klíčení mají rády společnost, tak nevadí, když nasejete hustěji, než jste chtěli. Můžete je po vyrašení lehce protrhat. Mizuna baby leaf doroste za přibližně 6-8 týdnů.
Výhonky Mizuny obsahují velké množství vitaminu A, skupinu B, C a E. Mizuna je cenným zdrojem vápníku, hořčíku a draslíku. Je velmi vhodná pro diabetiky i redukční diety. Tato úžasná zeleninka obsahuje velké množství antioxidantů, které zabraňují poškození buněk a snižují riziko chronických onemocnění.
Výhonky Mizuny se dají jen tak přikusovat vlastně ke všemu, a nebo zobat samostatně. Pro její jen lehce pikantní chuť se hodí do všech míchaných salátů. Mohou se podávat i krátce dušené, třeba jako baby-špenát.
Jeden z mnoha receptů
Špagety s výhonky Mizuny
250 g špaget
2 hrstky výhonků Mizuna
1 stroužek česneku, přepůlený na délku
olivový olej
parmazán
Špagety uvařte, jak jste zvyklí. Než se uvaří, dejte na pánev trochu větší množství extra panenského olivového oleje a opatrně jej ohřejte. Vložte česnek, řeznou plochou dolů. Přidejte výhonky Mizuny a nechte je v teplém oleji jen tak zavadnout. Nesmí se smažit. Smažení si můžete vyzkoušet příště.
Vyjměte česnek a přidejte ke každé porci špaget trochu oleje se zavadlými výhonky a posypte parmazánem. Uvidíte, jak málo stačí, aby chutnalo.
Složení: semínka mizuny. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁPKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINA).