Pak Choi zelené, seminka pro pěstování Microgreens
Brassica campestris chinensis
Pak Choy, nebo i Pak Choi zelené, je křupavé čínské zelí, které si můžete jako mikro zeleninku vypěstovat doma. A to celoročně. Název je z čínštiny a znamená „Bílá zelenina".
Pak choi patří do čeledi brukvovitých, stejně jako brokolice, kedlubna a spol. Ale nezaměňujte to s naším bledým, většinou trochu ovadlým čínským zelím, bez výrazné chutě. Pak choi má tmavě zelené lístečky a o dost lepší chuť. Pak Choi je velice oblíbená zelenina napr. v Číně, Koreji a Japonsku.
Semínko je malé, kulaté, žluto-hnědé barvy.
Semínka vysejeme na medium tak, aby se jednotlivá semínka moc nedotýkala, ale přesto relativně hustě. Trochu media si ponecháme na „pocukrování" semínek, aby se lépe držela vlhkost.
Pak Choy můžeme pěstovat jako klíčky, i jako microgreens. Sklízet budeme, až se objeví první pravé lístečky po těch děložních.
Pak už je na Vás, jak dlouho vydržíte se jenom dívat, nebo kdy si uloupíte první výhonky. Doporučuji používat nůžky a brát to hezky zkraje.
Doba od zasetí až po sklizeň je trochu závislá na okolních podmínkách. Nejvíce asi záleží na teplotě při klíčení. Zatím co u klíčků je ideální teplota 20 °C u Microgreens si můžeme dovolit trochu více. Riziko zahnívání je o dost menší, jelikož prostředí, v kterém klíčíme není tak vlhké. Světla moc nepotřebují. Další návody, nápady, zkušenosti najdete ZDE ODKAZ. Tak Vás nebudu napínat: sklízet budete za 10-20 dní.
Pak Choi si na vyšší vrstvě zeminy (6-10cm) můžete vypěstovat do formy baby leaf - malých "salátových" lístečků. Bude to trvat poněkud déle, asi 4-6 týdnů, ale stojí zato si počkat. Pro baby leaf vysévejte Pak Choi trošku méně hustě, malá semínka sice mají ráda společnost, ale lístečky budou potřebovat trochu prostor.
A tak zas jeden z mnoha receptů, tak jednoduchý a rychlý. Prostě jako v Itálii.
Jarní salát s výhonky Pak Choi
200 g různých natrhaných lístků salátu
dvě hrsti výhonků Pak Choi
30 g piniových ořechů nebo nepraženého sezamu
citrónovou šťávu
extra panenský olivový olej
kapku sezamového oleje
sůl
Smícháme opatrně všechny ingredience, pokapeme citrónem a olejem. Podáváme s opečeným bílým domácím chlebem a třeba gorgonzolou.
Složení: semínka Pak choi. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁPKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINA).