Kopr vonný, semínka ke klíčení a pro pěstování Microgreens
Anethum graveolens
Kopr je bylina patřící do čeledi miříkovitých, dobře známá pro svou typickou chuť a vůni.
Semínka kopru ke klíčení Vám nádherně provoní Vaši kuchyň. Budete ale muset počkat cca 2-3 týdny, než se do té pochoutky budete moci pustit. Semínka kopru se namáčet nemusí. Dejte je rovnou na navlhčené medium.
Výhonky kopru jsou bohaté na vitamíny a minerální látky a podporují trávení. Je vynikající k rybám, na omelety, do salátů nebo k sýru.
Délka klíčení záleží na okolní teplotě. Vždy udržujte semínka ve vlhkém prostředí. Pravidelně rosit, ale ne utopit :-). Ideální teplota je 20 °C. Dodržujte dostatečnou hygienu misky i okolí, kde se miska nachází.
Jeden z mnoha receptů:
Italský lososový salát s koprovými klíčky
200 g čerstvého lososa nakrájeného na slabé plátky
30 g koprových klíčků
30 g pražených a nasekaných pistácií
30 g extra panenského olivového oleje
40 g rukoly (lze použít i méně aromatické lístky salátu, třeba polníček)
citrónovou šťávu
sůl
Salátové lístečky rozložíme na velkém talíři. Na salát rozložíme slabé plátky lososa. Osolíme, pokapeme citrónovou šťávou, přidáme nasekané pistácie. Nakonec vše posypeme koprovými klíčky.
Podáváme chlazené s opečeným toastem.
Složení: semena kopru. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁPKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINA).