Perila zelená, Shiso
Perilla frutescens
Perila je bylinka, která je rozšířená od Himaláje až po Japonsko. Kromě tradičního použití v korejské a japonské kuchyni je také hodně používána v tradiční čínské medicíně.
Je to letnička, která v dobrých podmínkách dorůstá až do jednoho metru. Květy jsou drobné, podobají se bazalce. Lístky připomínají kopřivu.Často se sama vysemení a tak ji můžete sklízet mnoho let. Je to vlastně i okrasný keř a tak slouží hned třikrát: sklízíte lístečky, semínka a hezky se na ni dívá.
Semínka Perily se sejí rovnou do kypré země nebo do květináče od března klidně až do června anebo na podzim v říjnu a listopadu. Semínko perily potřebuje ke klíčení světlo, tak ho jenom lehce „pocukrujte" hlínou. Perilu můžete předpěstovat od února na parapetu a pak ji přesadit na záhonek do sponu cca. 25x25 cm. Pak ale brzo vykvete a lístečky ztrácí chuť. Je potřeba, květy odstranit co nejdříve.
Rostlinka snese i polostín, jinak se jí daří nejlépe na slunném místě. Zalévat chce spíše trochu více, ale snese dobře i pár dnů sucha.
Doporučuje se rostlinku perily zaštipovat jako bazalku, aby vytvořila bohatý keřík.
Chuťově je to směs máty, citrónu, koriandru a anýzu a bůhví čeho ještě. Lístečky se používají k okořenění masa a ryb, při výrobě sushi anebo do asijských polévek a salátů. Olej z perily se hodí i do sladkých pokrmů.
Její léčivé účinky jsou mnohokrát doloženy. Používá se hlavně při bronchitidě a při astmatu.
Je to silný antioxidant. Novější výzkumy ukazují, že má i protialergické a protizánětlivé účinky. Jsou studie, které potvrzují, že látky obsažené v Perile, jako Luteolin a kyselina rozmarýnová, zpomalují růst rakovinových buněk.
Klíčení: 14 dní při 20°C, semínko potřebuje ke klíčení světlo
Stanoviště: plné slunce