Pak Choi Tatsoi (Pak Choy), semínka ke klíčení, pro pěstování Microgreens a lístečků Baby Leaf
Brassica campestris narinosa
Pak Choi Tatsoi. Tak k té naši čínštině přibude další slovíčko: Daat, nebo tat, je „ploché" a soi je vlastně zase zelenina (Choi). Takže to je Bílá zelenina placatá zelenina. Asi zůstaneme u Tatsoi. Ostatně ani bílá není. Lístečky jsou naopak krásně zelené a jsou víc kulaté než Pak Choi, jako bez Tatsoi. Je to jedno, hlavně, že chutnají.
Semínka Tatsoi jsou malá a kulatá, světlehnědé barvy.
Výhonky Tatsoi obsahují velké množství vitaminu A, skupinu B, C, a kyselinu listovou. Z minerálu se musí zdůraznit obsah vápníku a draslíku.
Do míchaných zelených salátů, do sandwichů, do pomazánek. Všude tam, kde to má křupat. Výhonky Tatsoi se mohu také krátce podusit a použít jako špenát.
Tak co z toho uvaříme?
Studený nudlový salát s výhonky Tatsoi
250 g Fussili
dvě hrsti výhonků Tatsoi
50 g čerstvé červené papriky, nakrájené na jemné nudličky
30 g šalotky na kostičky
1 stroužek česneku, rozkrojený po délce
2-3 lžíce olivového oleje
pár kapek citrónu
sůl a pepř
parmasan
pár lístečků bazalky, nakrájených nebo natrhaných
Uvaříme nudle a necháme chvilku vychladnout. Výhonky Tatsoi necháme krátce zavadnout na mírně ohřátém oleji s česnekem. Přidáme šalotku a papriku (může být i lehce pálivá). Žádné smažení. Přidáme špetku solí a opepříme. Olej se zeleninou zamícháme s nudlí a nakonec přidáme parmasan. Ozdobíme bazalkou. Podáváme studený nebo vlahý ke grilovanému masu nebo jen tak.
Kdo to má rád trochu pestřejší, může salát dochutit ančovičkami.
Složení: semínka Tatsoi. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁPKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINA).