Mrkev, semínka ke klíčení
Daucus carota
Mrkvička trochu jinak. Vaše klíčky nebudou sladké, jako dnešní mrkev, ale lehce nahořklé. Je to pravděpodobné její chuť jak byla známá v pravěku, než se začala šlechtit. Raw-food vyznavači zbystřete!
Mrkev patří do rodu miříkovitých. Semínko mrkve je malé,oválné, má béžovou barvu a je velice aromatické. Klíčky se dají použít za 10 dní. Klíčení není úplně jednoduché a musíte to trochu vychytat. Semínka mrkve potřebují stále vlhké prostředí. Neodpouštějí, když je zapomenete zalít, proto se moc nehodí na vatu, která přece jenom brzo vysychá. Ale zase vody nesmí být příliš....Namočte predem do vody po dobu 8-10 h a proplachujte podle potřeby 2-3x denně.
Klíčky mrkve jsou bohaté na vitaminy B, C, D, E, karoten a minerály.
Tyto klíčky mají mírně nahořklou chuť, proto je možná nemusí každý, ale namíchané s jinými klíčky vytvoří neuvěřitelnou lahodnou a výjimečnou pochoutku z každého pokrmu. Míchat se mohou třeba s klíčky jetele nebo vojtěškou.
Jeden z mnoha receptů
Hruškový salát s klíčky mrkve
2 klidně trochu pevnější hrušky
40 g plátků Provolone ( Italský pařený sýr z kravského mléka) nebo mozzarely
40 g naklíčené mrkvičky
30 g extra panenského oleje
100 g listového salátu
ocet Balsamico
citrónová šťáva
sůl
Oloupejte a nakrájejte hrušky. Pokapejte citrónem aby neztmavly. Smíchejte všechny přísady v misce a ozdobte hrušky jak je libo. Podávejte s bílým chlebem.
Složení: semena mrkve. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁPKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINU).