Pískavice řecké seno, semínka ke klíčení
Trigonella foenum graecum
Řecké seno patří do čeledi bobovitých. Semínka jsou středně velká, hořčicové barvy a mají obdélníkový tvar s drobnými pruhy. Namočte semínka na 8 h do vody a následně proplachujte 2-3x denně.
Klíčky řeckého sena čistí krev, ledviny a játra. Povzbuzují chuť k jídlu a doporučují se při chudokrevnosti, rekonvalescenci a fyzické únavě. Klíčky obsahují hodně bílkovin i uhlohydrátů, vitamíny A, D, E, a skupinu B (kromě B12). Vysoký je i obsah minerálů jako fosfor, draslík, železo, vápník, hořčík a síra.
Klíčky řeckého sena se konzumují syrové. Jejích chuť je mírně ostrá. Používá se hlavně k okořenění salátů, polévek a příloh. Když vysejete mírně naklíčená semínka řeckého sena na substrát, za 8-10 dní můžete sklízet jemné chutné výhonky. Někomu mohou výhonky dokonce chutnat lépe než klíčky.
Jeden z mnoha receptů
Kuřecí roláda s klíčky řeckého sena:
4 tenké plátky kuřecích prsíček
40 g klíčků řeckého sena
50 g celeru na drobné plátky
sůl
potravinová folie vhodná do mikrovlnné trouby
Položte kuřecí prsíčka na prkénko, osolte, položte klíčky a celer doprostřed. Zabalte do rolky a pak zabalte do potravinové folie. Vařte v mikrovlnné troubě 4 minuty na 750 wattů. Nechte rolku odpočinout na 3 minuty, odstraňte folii a nakrájejte. Podávejte s rajčatovým salátem.
Složení: semena řeckého sena. VÝROBEK MŮŽE OBSAHOVAT OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK, PODZEMNICI OLEJNOU (ARAŠIDY), SÓJOVÉ BOBY (SÓJA), SKOŘÁPKOVÉ PLODY, CELER, HOŘČICI, SEZAMOVÁ SEMENA (SEZAM) A VLČÍ BOB (LUPINA).